OPA Bier , Reinheitsgebot ?

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13 anos 9 meses atrás - 13 anos 9 meses atrás #25840 por MARCELO RICARDO MONICH
Fernando, também tive essa dúvida quando degustei e até coloquei no blog.

"Curiosidades:
A OPA Bier produz cervejas de acordo com a Lei de Pureza Alemã.
Minha dúvida é se a utilização de antioxidante INS 316 é aceita pela lei de pureza.
A OPA foi fundada em fevereiro de 2.006."
monicheascervejas.blogspot.com/2011/02/a...tambem-opa-bier.html

Como ela é produzida aqui na cidade e tem um preço excelente aqui (R$ 6,00 a garrafa de 600 ml) vende muito.

Também acho que é muito forçado utilizar a referência da Lei de Pureza e não cumprir.

Ainda tenho a dúvida. Alguém tem essa informação se realmente pode ou não? Eu entendo que não.

Tanto é que a orientação na produção caseira é guardar o mosto para a carbonatação para não utilizar açúcar pois a utilização do açúcar já é considerada quebra da Lei de Pureza. Se utilizar açúcar para carbonatar não pode, antioxidante também não deveria.
Ultima edição: 13 anos 9 meses atrás por MARCELO RICARDO MONICH.
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13 anos 9 meses atrás #25842 por Renato Dell
Respondido por Renato Dell no tópico Re:OPA Bier , Reinheitsgebot ?
Eles estamos deturpando a lei, não é nada certo isso.
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13 anos 9 meses atrás - 13 anos 9 meses atrás #25844 por Mauro Renzi Ferreira
Precisa ver se eles se baseiam mesmo na lei original ou numa das suas "reconfigurações". Como todos aqui sabem, ninguém hoje segue a lei original, pois ela não previa a utilização de levedura, por exemplo.

Este texto, na versão inglesa da Wikipedia, talvez nos dê um alento:

Reinheitsgebot was introduced in part to prevent price competition with bakers for wheat and rye. The restriction of grains to barley was meant to ensure the availability of sufficient amounts of affordable bread, as the more valuable wheat and rye were reserved for use by bakers. Today many Bavarian beers are again brewed using wheat and are thus no longer compliant with the Reinheitsgebot.
The Reinheitsgebot formed the basis of legislation that spread slowly throughout Bavaria and Germany. Bavaria insisted on its application throughout Germany as a precondition of German unification in 1871, to prevent competition from beers brewed elsewhere with a wider range of ingredients. The move encountered strong resistance from brewers outside Bavaria. By restricting the allowable ingredients, it led to the extinction of many brewing traditions and local beer specialties, such as North German spiced beer and cherry beer, and led to the domination of the German beer market by pilsener style beers. Only a few regional beer varieties, such as Kölner Kölsch or Düsseldorfer Altbier, survived its implementation.
Regulations similar to those of the Reinheitsgebot were incorporated into various guild regulations and local laws all over Germany, and in 1952, they were incorporated into the West German Biersteuergesetz (Beer Taxation Law) and vorläufiges Biergesetz (Provisional Beer Law). Many brewers objected to the law at the time, disagreeing more with the amount of the tax than the ingredient requirements. The law initially applied only to bottom-fermented ("lager") beers, but brewers of other types of beer soon accepted the law as well.
In May 1988, a European Court of Justice ruling led to the Reinheitsgebot being lifted, allowing ingredients beyond what is listed in the Biergesetz; this meant that anything allowed in other foods was thus also allowed in beer. The ingredient requirements have since been moved from the Biersteuergesetz into the regular food additives laws, though beer brewed according to the Reinheitsgebot receives special treatment as a protected, "traditional" food.
The vast majority of German breweries continue to comply with the Biergesetz, often claiming compliance with the Reinheitsgebot even when it is patently incorrect (for example, for wheat beers, which were prohibited by the Reinheitsgebot), using this compliance as a valuable marketing tool.
Until superseded by a change in EU law, the Reinheitsgebot was also enforced in Greece from the early 19th century due to a law by the first Greek king, Otto (originally a Bavarian prince) that had remained in effect for hundreds of years.
After German reunification in 1990 the Neuzeller Kloster Brewery, a former monastery brewery in the East German town of Neuzelle, Brandenburg, was warned to stop selling its black beer as it contained sugar. In the end, it was allowed to sell it under the name Schwarzer Abt ("Black Abbot") but not "beer".
When it was in effect, the law drew criticism from foreign brewers as a form of protectionism that allowed West Germany to prohibit beers from Belgium and England which contained artificial preservatives, sugar, honey or other additives.


Bem, acho que ajudei a complicar... ;)
Vê-se que até mesmo o uso do trigo era proibido. Então...
Ultima edição: 13 anos 9 meses atrás por Mauro Renzi Ferreira.
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13 anos 9 meses atrás - 13 anos 9 meses atrás #25845 por Fernando M Pacheco
Segundo esse texto do Wikipedia, enquanto a lei estava efetivamente em vigor, aditivos químicos não eram permitidos.

A Reinheitsgebot não tem valor de lei, nunca esteve em vigor no Brasil, e não está mais em vigor na Alemanha. Ela serve apenas como referência, e sendo assim, o que importa é o espírito da lei, garantir a pureza da cerveja, com o uso apenas dos ingredientes primários. Não vejo como os aditivos químicos podem entrar nesta lista...
Ultima edição: 13 anos 9 meses atrás por Fernando M Pacheco.
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13 anos 9 meses atrás #25846 por fernando pereira frassetto
Pela resposta do pessoal da OPA então apenas outros cereais e outras ervas e plantas no lugar do Lúpulo (que são tradicionalíssimas em certos locais, como na Escócia) seriam "proibidos" pela lei. Conservantes, Aromatizantes, Corantes e outros "antes", "naturalíssimos", poderiam ser usados ser deturpar a Lei...ou seja, viva os compostos químicos!!!
Cada uma...
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13 anos 9 meses atrás #25854 por Claudinei  
Respondido por Claudinei   no tópico Re:OPA Bier , Reinheitsgebot ?
O ilustre Sr. Xico que me perdoe, mas essa não colou. Se fosse na Alemanha, seria processado.
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