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Sixpoint Mad Scientists #16: Lichtenhainer
Francisco Lima
Updated
27 de Dezembro de 2013
Informações
Cervejaria
Álcool (%)
Percentual de alcool da cerveja no padrao ABV. Use apenas numeros com as casas decimais e para separar os decimais, use o ponto e nao a virgula
Ativa
Sazonal
Copo ideal
The Mad Scientist series is back with another nearly forgotten style—the German Lichtenhainer. Reminiscent of the Grätzer, but more of a combination of a Berliner Weiss and Rauchbier, the Lichtenhainer is a sour smoked ale style from villages around Jena, Germany. The brew reached the height of its popularity in the 19th century, before petering out to near extinction in recent times.
A few historical records exist for the Lichtenhainer, but there are conflicting reports as to recipe specifications. Some call for an all-barley recipe, some for a generous addition of wheat, and some fall in between. The souring method and timing also has a number of contentions. But one thing is clear, the Lichtenhainer is one wild, smoky and sour brew.
carousel_MS16_LichtenHainer_566 (1)
Rather than achieving bitter-sweet harmony, in the Lichtenhainer, sour and smoke coalesce to push and pull on your palate in dizzying fashion. Big smoke on the nose, puckering sour at the finish. Savory and satisfying, sour and refreshing.
MS16 Lichtenhainer Kettle
Our Lichtenhainer interpretation is part barley, part wheat, with a smoky and funky the nose. The taste is different– mostly clean and sour, with a touch of grungy funk and smoke. A light to medium, wheaty body and clean finish make it a suprisingly quaffable brew with massive complexity.
The Lichtenhainer is a supremely elusive style, only produced commercially by a few breweries across the globe. Get your hands on one while you can.
A few historical records exist for the Lichtenhainer, but there are conflicting reports as to recipe specifications. Some call for an all-barley recipe, some for a generous addition of wheat, and some fall in between. The souring method and timing also has a number of contentions. But one thing is clear, the Lichtenhainer is one wild, smoky and sour brew.
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Rather than achieving bitter-sweet harmony, in the Lichtenhainer, sour and smoke coalesce to push and pull on your palate in dizzying fashion. Big smoke on the nose, puckering sour at the finish. Savory and satisfying, sour and refreshing.
MS16 Lichtenhainer Kettle
Our Lichtenhainer interpretation is part barley, part wheat, with a smoky and funky the nose. The taste is different– mostly clean and sour, with a touch of grungy funk and smoke. A light to medium, wheaty body and clean finish make it a suprisingly quaffable brew with massive complexity.
The Lichtenhainer is a supremely elusive style, only produced commercially by a few breweries across the globe. Get your hands on one while you can.
Avaliações dos usuários
1 review
Avaliação Geral
4.3
Aroma
9/10(1)
Aparência
3/5(1)
Sabor
18/20(1)
Sensação
5/5(1)
Conjunto
8/10(1)
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Avaliação Geral
4.3
Aroma
9/10
Aparência
3/5
Sabor
18/20
Sensação
5/5
Conjunto
8/10
Cor âmbar alaranjada turva com uma espuma densa de boa duração.
Opa, ela tem um incrível aroma predominante de gorgonzola. Isso é novo. E não para por aí: toques de bacon.
E continua surpreendendo, sabor cheio de caráter lático e de limão ácido com notas defumadas e “funky”, e de novo aparece o gorgonzola.
Corpo leve com boa carbonatação e uma sensação ácida.
Excelente e surpreendente cerveja em todos os sentidos, especialmente a gorgonzola no aroma e sabor, e as notas defumadas em uma Berliner Weiss. Beer Geeks, vocês tem que provar-la.
Legal que estão ajudando em não deixar morrer este estilo esquecido pelo tempo.
Ap.3,5 Ar.4,5 Sab.4,5 Sens.4,5 Cj.4,25
Opa, ela tem um incrível aroma predominante de gorgonzola. Isso é novo. E não para por aí: toques de bacon.
E continua surpreendendo, sabor cheio de caráter lático e de limão ácido com notas defumadas e “funky”, e de novo aparece o gorgonzola.
Corpo leve com boa carbonatação e uma sensação ácida.
Excelente e surpreendente cerveja em todos os sentidos, especialmente a gorgonzola no aroma e sabor, e as notas defumadas em uma Berliner Weiss. Beer Geeks, vocês tem que provar-la.
Legal que estão ajudando em não deixar morrer este estilo esquecido pelo tempo.
Ap.3,5 Ar.4,5 Sab.4,5 Sens.4,5 Cj.4,25